/Files/images/meditsina/ГЕК 2.jpg Гострі кишкові інфекції

Гострі кишкові інфекції - це велика група захворювань людини.

До неї належать: дизентерія, черевний тиф, паратифи А і Б , холера, сальмонельози, ентеровірусні інфекції та ін.

Джерело інфекції: хвора людина або носій збудників гострих кишкових інфекцій. Найбільш небезпечні для оточуючих хворі легкими, стертими і безсимптомними формами.

Хворіють дорослі і діти, найбільш часто діти - віком від 1 року до 7 років. На частку дітей припадає близько 60-65 % всіх реєстрованих випадків.

Основний механізм передачі - фекально-оральний, що реалізується харчовим, водним і контактно-побутовим шляхами.

Факторами передачі можуть бути їжа, вода, предмети побуту, іграшки, у передачі деяких інфекцій мають значення комахи (мухи, таргани). Зараженню гострими кишковими інфекціями також сприяють антисанітарні умови життя, недотримання правил особистої гігієни, вживання продуктів харчування, зберігалися або готувалися з порушенням санітарних правил.

Сприйнятливість до гострих кишкових інфекцій висока. Ризик зараження залежить від дози потрапив в організм збудника, його вірулентності, а також від стану бар'єрної і ферментативної функції шлунково-кишкового тракту і сприйнятливості організму. Найбільш сприйнятливими є діти раннього віку. Імунітет після перенесеної інфекції нестійкий, тривалістю від 3-4 місяців до 1 року, у зв'язку з чим висока можливість повторних захворювань. Від моменту потрапляння збудника в організм до появи симптомів захворювання може пройти від декількох годин до 7 днів.

/Files/images/meditsina/ГЕК 3.jpg Основні заходи профілактики гострих кишкових інфекцій:

1. Дотримання особистої гігієни, ретельне миття рук милом перед їжею і після користування туалетом.

2. Не вживайте для пиття воду з відкритих джерел або продавану в розлив на вулиці. Вживайте для пиття тільки кип'ячену або бутильовану воду.

3. Перед вживанням свіжі овочі слід необхідно ретельно мити і обдавати окропом.

4. Для живлення вибирайте продукти, піддані термічній обробці. Ретельно прожарюйте (проварюйте) продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морські продукти. Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику.

5. Швидкопсувні продукти зберігайте лише в умовах холоду. Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більше ніж на 2 години. Не вживайте продукти з вичерпаним терміном реалізації і що зберігалися без холоду (швидкопсувні продукти).

6. Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремими кухонними приладами і приладдям, такими як ножі і обробні дошки. Зберігайте сирі продукти окремо від готових продуктів.

7. Купайтеся тільки у встановлених для цих цілей місцях. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.

/Files/images/meditsina/ГЕК.jpg При виникненні симптомів гострої кишкової інфекції (підвищення температури тіла, блювота, розлад шлунку, біль у животі) необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!

Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання на гостру кишкову інфекцію і збереже Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!

Кiлькiсть переглядiв: 1752