/Files/images/deti/стол.jpg Харчування в дитсадку: те, що мають знати батьки

Харчування дитини – чи не найголовніше питання, яке цікавить батьків, коли вони вперше приводять свою крихітку до дитячого садка.
Державні вимоги до харчування в ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Норми харчування дітей у ЗДО регулюються спільним наказом Міносвіти та МОЗу«Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»

Розподіл їжі за калорійністю протягом дня повинен бути таким: сніданок - 25%, обід - 35%, підвечірок і вечеря - по 20%. Нижче наводимо «кулінарний орієнтир» з вище згаданого документу:

Орієнтовний об`єм готових страв та окремих продуктів для дітей різних вікових груп (у грамах):

/Files/images/harchuvannya/ТАБЛИЦЯ_ХАРЧУВАННЯ.jpg

/Files/images/harchuvannya/ДНЗ_ІНСТРУКЦІЯ.jpg

Чимало є і заборон.

Так, «забороняється замовляти, приймати та використовувати у дошкільному навчальному закладі м`ясо та яйця водоплавної птиці, м`ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м`ясні обрізки, субпродукти (діафрагму, кров, легені, нирки, голови тощо), за виключенням печінки та язика, а також жирну свинину, свинячі баки, річкову та копчену рибу, гриби, соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо).

В закладах дошкільної освіти забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.

Сардельки, сосиски, варені ковбаси повинні прийматися не нижче 1 ґатунку. Забороняється приймати продукти недоброякісні або сумнівної якості із закінченим терміном придатності або на межі його закінчення».

Також згідно чинних вимог, меню-розклад в ЗДО складається окремо для двох вікових груп - дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6(7) років відповідно до затверджених норм харчування.

В меню-розкладі «зазначається кількість порцій для дітей до 3 років та дітей віком від 3 до 6(7) років та дітей, на яких поширюються пільги.

Кількість продуктів (вага брутто), що використовуються, записується у меню-розкладі у вигляді дробу: у чисельнику - на одну дитину, у знаменнику - на всіх дітей.

Обов`язково указується повна назва страв та їх теоретичний вихід для кожної вікової групи.

Що їдять діти, хто контролює дитяче харчування в закладі дошкільної освіти?

Контролює дитяче харчування в ЗДО – завідувач, медична сестра старша, є бракеражна комісія (призначена наказом по ЗДО), рада ЗДО.

Кiлькiсть переглядiв: 2145